Dop

Dop

Döpelse, vattenösning, namngivningsceremoni eller dop - kärt barn har många namn. Till dopet samlas de närstående för att fira det födda barnets namngivning samt välkomna hen till världen. På My Dream Day hittar du de dekorationer och tillbehör du behöver för ett lyckat dop.

 

Barnets namn

I Sverige registreras det nyfödda barnets namn på Skatteverket inom tre månader från hens födsel. Även om dopet ordnas efter tre månader från födseln, måste namnet ändå registreras i tid. Om man ordnar ett kyrkligt dop blir barnet samtidigt medlem i Svenska kyrkan.

I Sverige måste barnet ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vissa familjer vill inte att andra vet barnets namn innan dopet, men många väljer att berätta barnets namn genast efter födseln.

Tilläggsinformation om dop och namnregistrering hittar du på följande nätsidor:

Barnets namnregistrering (Skatteverket)

Ordnandet av dop (Svenska kyrkan)

Ta kontakt med den egna ortodoxa församlingen

 

Vilket namn ska jag välja?

Om det är svårt att hitta på ett namn till ditt barn, finns det lyckligtvis hjälp på nätet. På Skatteverkets folkbokföringstjänst hittar du bland annat information om hur vanligt ett visst namn är. Svenska och även andra nordiska namn för flickor och pojkar hittar du på Dopguidens namnarkiv. Om du är intresserad av ett mer internationellt namn, lönar det sig att titta in på Magic Baby Names-sajten, som ger dig inspiration och information.

 

Dopceremonin

Traditionellt har dopceremonin varit en liten tillställning dit endast närstående har blivit inbjudna. Nuförtiden har dopfesten förändrats och blivit ett tillfälle för att bjuda både släkten och vänner på plats. En möjlig orsak till detta kan vara att människor bosätter sig allt mera utspritt, och dop ger en möjlighet för alla att samlas.

Själva dopet har ofta kopplats till familjens religiösa ståndpunkt och är ofta en förlängning av släktens och kyrkans tradition. Kalaset efter dopceremonin är ofta mer avslappnat, och dina "festorganisatör-gener" kommer fram!